2013. április 22., hétfő

Edzésnapló áprilisból

hónap: április
hét: 4. hét
edzés dátuma: 2013. április 29.
időpont: 7.30
terhesség hete: 24. hét

sport: torna
edzés intenzitás: kényelmes
edzőhely: otthon
edzésidő: 10 perc

időjárás: napos, meleg, kb. 25 fok


leírás:
Szinte minden második nap megcsinálom reggelente a "terasz tornámat". A korábbi bejegyzésben olvasható, hogy ez egy tai chi alapú gyakorlatsor, amit 3 éve tanultam akkori tai chi edzőmtől, egy kínai hölgytől. Hozzá akkor jártam, amikor első kisfiamat vártam, és a divatos jóga helyett valami mást szerettem volna kipróbálni, ami szintén végezhető pocakosság ideje alatt. Így találkoztam a tai chivel akkor, amit a 2-7. hónap között műveltem (párom bekapcsolódásával). A kínai tanárom, Kathy remek edző és nagyon figyelmes oktató volt. Külön nyomon követte, hogy a pocakom alakulásával miből, mennyit vállalhatok még, a 7. hónapban ő kérte, hogy most már csak a sétáljak, pihenjek, és várjam a babát.

Bár most nem az ő felügyelete alatt, hanem magamtól, mégis kitartóan végigcsinálom a tőle tanult feladatokat. Igazából, más, intenzívebb mozgás már nem is nagyon esik jól. Az ízületeim és izomzatom átmozgatása viszont igen! Főként a hátam szokott nagyon bemerevedni, a hátizmokat nagyon jól karban tartja a célzott torna.

Amire figyelnem kell nagyon kismamaként: 
- Az ízületek, kötőszövetek a terhesség alatt sokkal lazábbakká válnak, így készülnek fel a szülésre. Védelmük érdekében nagyon fontos, hogy a nyújtó gyakorlatokat óvatosan végezzük. 
- A testsúly növekedésével az izomzat nagyobb terhelést kap már alap helyzetben. Célirányos erősítő feladatokat én már egyáltalán nem végzek. A lábamnál azért, mert így is meg van erőltetve, a hasamnál azért, mert pocakkal tilos ilyen jellegű feladatokat végezni, stb...
- Kerülöm a hajlásokat, a térd és boka ízületet terhelő rugózással járó, vagy hajlított térddel (=esetleg guggolással) járó mozdulatokat.



hónap: április
hét: 3. hét
edzés dátuma: 2013. április 25.
időpont: 10.00
terhesség hete: 23. hét

sport: tenisz
edzés intenzitás: kényelmes
edzőhely: teniszklub, még a benti pályán
edzésidő: 60 perc (nettó 30 perc)

időjárás: napos, meleg, kb. 17 fok


leírás: 

Ma is gyönyörű időjárásunk volt. Ez volt az utolsó alkalom, hogy sátorban játszottunk. Ez alkalommal hárman voltunk a pályán, azért is szerveztük így, mert egyre kevesebbet tudok mozogni. Az edzés előtti bemelegítő futást már nem csinálom, a gimnasztika jól szokott viszont esni. A játék azáltal, hogy hárman voltunk számomra kímélőbb volt. A legnagyobb élmény a közös mozgás volt. Nagyon isnpirálóan hatottunk egymásra, úgy láttam, a többiek is nagyon élvezték. 

A szép idő beköszöntével  újult lendülettel fogtam bele az otthoni tornázásba. A terasz remek helyszín a finom gimnasztikai feladatsorom végrehajtására. Friss levegő, napsütés, madárcsicsergés, csend. Most újra megtapasztaltam, mennyit is ad egy-egy ilyen frissítő rövid program. Reggel, kávé helyett ajánlom mindenkinek :-) (Én addig tornáztam, amíg a család még aludt).

Én a tai chi alap bemelegítő feladatsorát szoktam megcsinálni ezeket a gyakorlatokat még egykori tai chi edzőmtől tanultam, vele gyakoroltuk be olyan alaposan, hogy 3 év elteltével is folyamatosan meg tudom csinálni, gondolkozás nélkül. A bemelegítő feladatok után jön az ún. badu endzsi (nem tudom, hogy hogy kellene leírni, így csak fonetikusan), ami a komplett átmozgató feladatsor lassú mozdulatokból. Ez alkalommal a formagyakorlatokat nem csináltam meg.


 .....................................................

hónap: április
hét: 3. hét
edzés dátuma: 2013. április 23.
időpont: 10.00
terhesség hete: 23. hét

sport: tenisz
edzés intenzitás: kényelmes
edzőhely: teniszklub, még a benti pályán
edzésidő: 60 perc (nettó 30 perc)

időjárás: napos, meleg, kb. 17 fok

leírás:


Gyönyörű napsütés volt ma végre, és már alig várom, hogy kinn, a szabadban folytassuk az edzéseket. Ez alkalommal még a tenisz sátorban játszottunk, igazi "szauna" volt. Igazán hatásos volt az edzés, hiszen hamar megizzadtunk, és a a szokásostól is jobban élénkült az anyagcserénk a párás, meleg környezetben.

Mozgásom a pocak növekedése miatt egyre nehézkesebb, már csak azokra a labdákra megyek, amiket kényelmesen el tudok érni. Sokat számít a könnyű mozgás és a játék felszabadító élménye. 

.....................................................

Ebben a hónapban sajnos egymás után betegedtünk le. Először a kisfiam, majd én, majd a párom. A betegeskedés jól elhúzódott. Emiatt napi szinten nem is vezettem az edzésnaplómat... A tenisz órákra azért sikerült eljutnom, és végigcsinálnom őket. Minden más testmozgás azonban kimaradt. A státusz riportban meghatározott tervet tehát nem sikerült ebben a hónapban teljesítenem.

Sajnos az időjárás is szörnyű volt áprilisban, ezért sem maradt sok kedvem outdoor programokat szervezni. Április végén kezdett el javulni az idő, akkor rögtön bicajra is pattantam, és úgy intéztem a bevásárlást. Bízom benne, hogy a jó idő felköszöntésével újra lendületet vehetek a testmozgáshoz. 

Státusz riport 17-20. hét

A 17. héttől jelentősen növekedésnek indult a pocakom. A baba növekedésével a testsúlyom is gyarapszik - bár szerencsére teljesen határértéken belül. A mozgásom ezekből kifolyólag kezd egyre nehézkesebbé válni. 
A 21. hét környékén már néha nehezemre esett a futás, ezért abba is hagytam. A tenisz maradt hetente 2-szer, de az aktív edzés időtartalma lecsökkent, nettó fél órára. Ez úgy jön ki, hogy az egy órás foglalkozás alatt sokkal többet pihenek. Játék közben figyelnem kell a helyváltoztatásra, hisz a nagyobb súly miatt az én mozgásom dinamikája, lendülete is megváltozott.  Folytatom az otthoni tornát is. Hetente 2-szer játszok, és 1-szer tornázok. Ha sportnak beszámítjuk, megemlíteném a gyermekemmel közös sétákat, ahol inkább futok utána, vagy a labda után, amivel játszunk...  Hetente 4-5 alkalommal "vállalom" az intenzívebb közös programokat vele, a többi esetben "kiiktatom" a kismotort és a labdát, így mérsékelve a terhelést.
Nadrágot is kellett váltanom, már feszülnek rajtam a régi holmijaim. Mivel a hasfalamon a bőröm egyre inkább húzódik, most már nagyon odafigyelek az ápolására: szőlőmagolajjal kenegetem naponta 2-szer.
Hangulatom jó, közérzetem jó. Szívesen mozgok, bár egyre többször érzek feszülő érzést "odalenn". Ilyenkor meg kell állnom, le kell ülnöm egy kicsit.

Fizikai állapot: energikus

Lelki állapot: átlagos

Testsúly: 57 kg

Heti edzésterv a 22 héttől: heti 2 alkalom tenisz, heti 1x 10 perc tartásjavító torna, alkalomszerűen bicajozás